top of page

Sporcu Sağlığı ve ALKALİ MİNERAL SİTRAT

Sporcular için Alkalizasyonun önemi

Düzenli spor yapan kişilerin, sporcularin ve antrenörlerin genel vücut sağlıkları konusunda diğer kişilere oranla daha dikkatli

oldukları bir gerçektir.Bununla beraber alkali vücut kişilerin hayat kalitesini artıran ve hastalıklardan korunmasını

destekleyen en onemli etkenlerden biridir. Özellikle yoğun egzersiz yapan Kişilerde yapılan egzersiz sonucu vücut

daha hızlı asidik hale gelmekte ve sürekli protein agırlıklı beslenen sporcular için durum daha da ciddileşmektedir.

Çünku proteinter sindirildiğinde metabolizme hizli şekilde asidik bir hale gelmektedir. Bu asidik atıklar vücutta nötüralize

edilmediği takdirde vücut saglikli kalamaz ve hastaliklara karşı zayıf hale gelir.

 

Egzersiz esnasinda vucutta ne olur?

Kaslar egzersiz esnasinda enerji ihtiyacinı karşılamak için önce kandaki glikozu, ardından karaciğerdeki glikojen depolarını kullanır. Bu işlem sonrasında laktik asit, pirüvik asit ve CO2 üretilir. Bu maddeler asidik özellikte olup kaslarda birikim yapar ve kaslarin normal pH's 6.9-7.0 iken 6.6 seviyelerine geriler. Kaslar ise pH 6.5'in altinda işlevsiz hale geçmektedir. Ayni zamanda asidik ortama sadece kas ve dokular değil eklemler de maruz kalmaktadır. Eklemlerde bulunan kolajenlerin de asidik ortamdan olumsuz etkilendigi bilinmektedir. Egzersiz süresi, ağırlığı ve sıklığı arttıkça kas ve dokular hızlı bir şekilde asidik hale gelirler. Bu asit birikimi enerji (ATP) üretiminin azalmasina da neden olur. Bu da kişilerin olduğundan daha yorgun hissetmelerine sebep olur.

 

Egzersizden sonra neden agri hissedilir?

Laktik asit başta olmak üzere, üretilen asidik atıkların atılımı ve tamponlanması yeterince sağlanmazsa kaslarda birikmeye başlar ve bu asidik ortam kaslarda agri-aci-sertlik hissine sebep olur.

 

Asidik ortama maruz kalmasi hangi durumlari tetikler?

 

Asidik ortama uzun zaman maruz kalan kaslar zayıflar ve güçsüzleşir ve kasların tamponlama yeteneği eskiye oranla zayıflamaya başlar. Aynı zamanda kas krampları ve eklemlerde hareket kısıtlığı görülmeye başlar. Bu bir sporcunun uzun vadede performansını etkileyen önemli sorunlardan biridir.

  

Uzun vadede asidik ortama maruz kalan vücut kendini alkali hale getirebilmek için kemiklerden Ca** minerali çalmaya baslar. Bu sürecin sonunda kemik yoğunluğu azalır ve osteoporoz olmak üzere kemik sağlığını olumsuz etkileyen bir süreç başlamış olur. pH dengesi bozulduğunda hücreler daha hızlı yaşlanma sürecine girer ve eski işlevlerini yerine getirememeye başlar. Egzersiz sırasında olusan serbest oksijen radikalleri (SOR) de artar ve hücreler üzerinde oksidatif stres artmış olur. Bu durum kalp hücrelerini de olumsuz anlamda etkiler. Gen yastaki sporcularda MI (kalp krizi) geçirme sikliginin artmasi asidik ortam ve SOR ile bagintili olabilir.


 

kisspng-no-more-kidney-stones-the-expert
ilaclar_decupe2.png
bottom of page